Food in action
  • Nutrition Square
  • Nestlé
Home

Zwangerschap & voeding: preventie, nog voor de geboorte!

Een goede gezondheid begint al voor de geboorte. Dat blijkt uit het seminarie voor gezondheidsactoren rond zwangerschap en voeding in het kader van Nutrition Square by Nestlé. Dé gelegenheid om de kennis en preventiebehoeften in kaart te brengen, en misvattingen te ontkrachten.
Wanneer een kind op de wereld komt, wordt zijn spijsverteringskanaal – steriel in utero – gekoloniseerd door de bacteriën van de moeder. Zo komt de ontwikkeling van zijn darmmicrobiota op gang. We weten inmiddels dat tal van factoren de vorming en samenstelling van deze microbiota mee beïnvloeden, leggen Géraldine Jacques en Cathérine Heugens uit, Scientific Advisors bij Nestlé Infant Nutrition. Het begint al bij de geboorte zelf. Bij baby’s die via een keizersnede geboren worden, komt de kolonisatie door bifidobacteriën langzamer en in mindere mate op gang dan bij baby’s die op natuurlijke wijze geboren worden. Het verschil in darmmicrobiota – dat gedeeltelijk verholpen kan worden met aangepaste bereidingen voor zuigelingen – maakt baby’s vatbaarder voor diverse aandoeningen op korte termijn (diarree, allergieën enz.). Bovendien zouden ze meer risico lopen om op latere leeftijd obesitas te ontwikkelen. Ook voeding speelt een rol. Moedermelk bevat probiotica (meer bepaald melkzuur- en bifidobacteriën), maar ook prebiotische oligosachariden. Voor kinderen die geen moedermelk krijgen, is een mix van probiotica en prebiotische oligosachariden aangewezen. Net als de oligosachariden in moedermelk komen die de ontwikkeling van de darmmicrobiota bij het kind ten goede. Flesvoeding moet onder meer een gematigd eiwitgehalte bevatten ter preventie van obesitas.

Lichaamsgewicht, nog voor de verwekking

De preventie van obesitas bij kinderen begint al in de buik van de moeder, en zelfs nóg vroeger! Zo blijken de genen van de ouders een rol te spelen, verklaart dr. Joseph Vinckx, specialist kinderobesitas aan het UZ Leuven. We zien een sterke correlatie tussen het gewicht van de moeder voor de zwangerschap en het risico op obesitas bij het kind. De gewichtstoename tijdens de zwangerschap moet eveneens nauwgezet opgevolgd worden. De toename houdt verband met de gestalte van de moeder voor de zwangerschap. Bij de geboorte is het gewicht van het kind niet noodzakelijk bepalend voor het risico op de latere ontwikkeling van obesitas. Een gunstige omgeving, inclusief fysieke activiteit voor de zuigeling, kan een hoog geboortegewicht immers erg goed normaliseren. De preventie van obesitas is van groot belang tot de adiposity rebound rond de leeftijd van 5 à 6 jaar. Een te eiwitrijke voeding vanaf de geboorte lijkt aan de basis te liggen van een vroegtijdige adiposity rebound. Dat doet het risico op de ontwikkeling van obesitas als volwassene toenemen. Dr. Vinckx benadrukt het belang van voeding. Hij stelt vooral dat ouders moeten vermijden hun kind te doen eten als het geen honger meer heeft. Eten in een rustige omgeving is eveneens van belang. De schermtijd wordt daarnaast best beperkt tot 1 uur per dag.

Zwangerschapsdiabetes: actie biedt de oplossing!

Tijdens de zwangerschap loopt de vrouw het risico op zwangerschapsdiabetes. Dat kan verscheidene complicaties opleveren, zowel voor de moeder als voor het kind. De gewichtscontrole voor de zwangerschap is een cruciale preventiefactor, net als fysieke beweging. Het behoud van een BMI lager dan 25, gezonde voeding, voldoende fysieke activiteit en niet roken voor de zwangerschap kunnen de kans op zwangerschapsdiabetes verlagen, legt dr. Charlotte De Gélas van het Brusselse UMC Sint-Pieter uit. In geval van overgewicht is het aangewezen de gewichtstoename tijdens de zwangerschap te beperken. De combinatie van voedingsadvies en fysieke activiteit blijken efficiënt in de preventie van zwangerschapsdiabetes, zowel voor als tijdens de zwangerschap. Bepaalde voedingssupplementen zouden een veelbelovend preventief effect hebben, maar tot vandaag bestaat er geen wetenschappelijke consensus over het preventief effect ervan tegen het ontstaan van zwangerschapsdiabetes, vervolgt de gynaecoloog. De deskundige benadrukt overigens hoe belangrijk het is voor zorgprofessionals om het sporten te promoten, zowel voor als tijdens de zwangerschap. In de praktijk beoefenen maar weinig vrouwen sport tijdens hun zwangerschap, omwille van de vermoeidheid of het ongemak. Fysieke activiteit is nochtans gunstig voor de moeder én de foetus. Ze raadt 2 tot 4 zachte sportsessies aan per week, elk van 15 tot 30 minuten.

Zorg dragen voor zichzelf

De zwangerschap is een heuse beproeving voor het lichaam. Het vergt een erg grote inspanning van het metabolisme en verbruikt veel voedingsstoffen. Daarom moet er bijzondere aandacht gaan naar evenwichtige voeding. Het is een van de taken van vroedkundigen. Zij waken over een voeding op maat van het stadium in de zwangerschap, vertelt vroedvrouw Bénédicte de Thysebaert. Voedingsadvies en voedingssupplementen op maat kunnen de moeder en de baby helpen om in vorm te blijven tot het einde van de zwangerschap. Eén van de elementen die kan helpen de gewichtstoename tijdens de zwangerschap onder controle te houden, is werken op de glycemische index om hyperinsulinemie te beperken, zo vertelt Geneviève Vanbellinghen, Diëtiste en licenciate Humane Voeding. Er doen heel wat misvattingen de ronde over voeding en zwangerschap. Dat is bijvoorbeeld het geval met het steeds populairdere veganistische eetpatroon. Veganisme is allerminst geschikt voor zwangere vrouwen en kinderen. Dat blijkt ook uit een recent verslag van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde. Artsen, diëtisten, vroed- en verpleegkundigen… Vrouwen laten zich tijdens de zwangerschap best omringen door zorgprofessionals. Zo kan de voeding gedurende die periode geoptimaliseerd worden voor de gezondheid van de moeder en de baby.

Misvattingen

Uit een interactieve sessie met uiteenlopende zorgprofessionals kwamen verscheidene vooroordelen aan het licht over voeding tijdens de zwangerschap. Enkele voorbeelden:
  • Tijdens de zwangerschap moet je eten voor twee (dus twee keer zo veel)
  • Sporten tijdens de zwangerschap is niet raadzaam
  • Sommige voedingsmiddelen zijn verboden tijdens de zwangerschap, zoals vis, charcuterie, scheuten, eieren…
  • Koolhydraten bevorderen de opkomst van zwangerschapsdiabetes
  • Je drinkt beter geen kraantjeswater of koffie
  • Om toxoplasmose te voorkomen moet alle rauwkost uit de voeding verwijderd worden
De deelnemers zijn het erover eens dat er nood is aan duidelijke en eensluidende informatie over deze vooroordelen.

Deze artikelen kunnen u interesseren ...

Quick-fixes voor calcium en vitamine D

Calcium en vitamine D vormen een sterk duo, onder andere voor botten, tanden en spieren! Hoe voldoe ...

In topvorm dankzij mijn dagelijkse checklist!

Een dag in je kot of een dag op kantoor? Voor de maaltijden verandert dat waarschijnlijk de vorm maa...

De Nutri-Score maakt je keuzes eenvoudiger

Nestlé zet zich al meer dan 15 jaar in om de voedingskwaliteit van zijn producten te verbeteren. In...

Nestlé voert Nutri-Score in en gaat een stap verder 

Nestlé zet zijn beleid van transparantie en consumenteninformatie door en voert nu ook de Nutri-Sco...

Zwangerschap en gewicht:
‘s nachts eten we beter niet

Er is meer duidelijkheid over het verband tussen zwangerschap en gewicht...

Duurzaam & gezond verenigd op het bord

Ontdek in deze visuele tool hoe een duurzaam bord wordt opgesteld. Het bestaat voor...

exit

Contact us