Azijn, en zeker appelazijn, wordt vaak naar voren geschoven als een middel om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. De ene noemt het ‘een bewezen feit’, de andere ‘een fabeltje’. Maar wat als de waarheid ergens in het midden ligt? We zoeken het uit.
De middeltjes uit grootmoeders tijd houden stand… Sommige maken zelfs een echte comeback, want de mensen gaan opnieuw op zoek naar die verloren ‘natuurlijkheid’. Een trend die je ook sterk op de sociale media ziet. En dat is ook het geval voor appelazijn. Wat ooit vooral een smaakmaker was, blijkt dus ook een middel tegen kwaaltjes. Zo zou het ideaal zijn om snel gewicht te verliezen in de strijd tegen obesitas. Maar azijn – en zeker appelazijn – laat vooral van zich horen als het erom gaat de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Het zou namelijk een interessant middel zijn om, in het geval van diabetes type 2, de postprandiale glykemische piek te beperken en het zou zelfs een effect hebben op de nuchtere bloedsuikerspiegel…
Maar wat is ervan aan? Zit er serieuze wetenschap achter of kunnen we dat beter snel vergeten?
Om een duidelijker beeld te krijgen, buigen we ons over een nieuwe systemische review en meta-analyse van gecontroleerde onderzoeken die recent in het tijdschrift Frontiers in Nutrition is verschenen. Daarin maken de auteurs de balans op van de wetenschap rond de effecten van appelazijn bij patiënten met diabetes type 2.
À lire aussi : Ultrabewerkte voeding & diabetes: tegenstrijdige verbanden
De geavanceerde mechanismen van appelazijn
Een van de eigenschappen van het azijnzuur in appelazijn is dat het de werking van de spijsverteringsenzymen zoals sucrase en alfa-amylases afremt. Dat kan dus de vertering van koolhydraten effectief verminderen, en bijgevolg de opname van glucose en de bloedsuikerspiegel verlagen. Uit bepaalde studies blijkt ook een effect op de maaglediging, een verminderde leverglucoseproductie, een verhoogde insulinesecretie,…
Naast het azijnzuur bevat appelazijn ook flavonoïden, waaronder catechinen, ferulinezuur, koffiezuur en galzuur. Deze flavonoïden met antioxidante werking hebben her en der aangetoond dat ze een effect hebben op het glucosemetabolisme en ontstekingen. De uitgevoerde studies en meta-analyses rond dit onderwerp leverden tot dusver uiteenlopende resultaten op. Vandaar het belang van deze review op basis van een solide methodologie, i.e. een beoordeling van het risico op vertekening van de onderzoeken volgens het Cochrane-principe, en de bevestiging van de zekerheid van het bewijs op basis van het GRADE-systeem (Grading of Recommendations Assessment, Development, and Evaluation).
À lire aussi : Flavonoïden: kleuren zijn goed voor je hoofd!
Effect op de nuchtere bloedsuikerspiegel, maar niet op de insulineresistentie
Het verdict? De resultaten tonen aan dat, op basis van de 7 opgenomen studies in de meta-analyse, appelazijn een significant effect heeft op de verlaging van de nuchtere bloedsuikerspiegel (- 21,9 mg/dl) en de geglyceerde hemoglobine (- 1,53 %), alsook op de verhoging van insuline (2 µu/ml). Het HOMA-IR-model wijst op geen enkel significant effect om de insulineresistentie te beoordelen.
De onderzoekers hebben uitgerekend dat voor elke extra 1 ml appelazijn (1 eetlepel komt overeen met ongeveer 12 ml), de nuchtere bloedsuikerspiegel met 1,15 mg/dl afneemt. En dat het effect op de nuchtere bloedsuikerspiegel in verhouding groter is vanaf 10 ml appelazijn per dag.
Kortom, appelazijn zou effectief een kleine, maar wel significante bijdrage kunnen leveren om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden bij patiënten met diabetes type 2, ter aanvulling op (en niet ter vervanging van) de gebruikelijke hygiëne- en voedingsmaatregelen. Vooral als het verwerkt wordt in een vinaigrette bij rauwe groenten, en niet gewoon ‘s ochtends vroeg puur of in een glas water wordt opgenomen…
De auteurs benadrukken evenwel dat verder onderzoek nodig is om de exacte effecten van appelazijn op de insuline en de insulineresistentie na te gaan, zodat de meest doeltreffende dosis voor zijn effect op de bloedsuikerspiegel kan worden bepaald.
À lire aussi : Diabetes type 2: verandering van levensstijl loont
Bron
Arjmandfard D et al. Front Nutr 2025;12. https://doi.org/10.3389/fnut.2025.1528383