De consument verwacht een productervaring die aantoont dat zijn consumptie zinvol is. Hij wil het gevoel hebben dat hij iets goed doet, dat hij bijdraagt aan zijn eigen toekomst en die van de planeet, aan iets wat lovenswaardig en moreel verantwoord is.
Een gesprek met Sandrine Raffin, auteur van het boek ‘La promesse augmentée‘*, die ons haar visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen toelicht.

Heeft de consumentenervaring beperkingen in verhouding tot de missie van een onderneming?
Sandrine Raffin: De consument engageert zich het liefst door een product te kopen dat eerlijkheid en coherentie uitstraalt. Hij moet het gevoel hebben dat hij een bijdrage levert, dat is fundamenteel. Het is bovendien geen modeverschijnsel, maar een diepgaande trend. De bedrijven moeten dan ook snel zorgen dat ze mee zijn, anders zullen ze hun achterstand niet meer kunnen goedmaken. Merken die erin slagen deze omschakeling te maken, zullen de voorkeur van de klant genieten en hem motiveren om hun producten te consumeren.
Wie wil blijven voortbestaan, mag dit niet negeren. Laten we niet vergeten dat de millennials volop de arbeidsmarkt betreden en dat na hen binnenkort Generatie Z aan de beurt is. Deze jongeren zoeken zingeving, niet alleen in hun consumptiepatroon, maar ook in hun werk.
Hoe kunnen we gezondheidsprofessionals bewustmaken van deze nieuwe mvo-realiteit?
Sandrine Raffin: Net als elke beleidsbepalende groep moeten ze meer gericht en specifiek worden geïnformeerd zijn, zodat ze hun rol in de samenleving kunnen blijven spelen, en niet op basis van een halfslachtige interpretatie. Ze moeten daarbij ondersteund worden door hulpmiddelen, om hun patiënten beter te kunnen begeleiden en informeren.
Als betrouwbare bron moeten ze pertinente, objectieve en gegronde antwoorden kunnen bieden. Ze vormen immers een stevige keermuur tegen de golf van desinformatie en misbruik.
Welk type marketing zou u het liefst zien ontstaan?
Sandrine Raffin: Ten eerste een marketing die zinvol is en aansluit bij de activiteiten van de onderneming. Een marketing die aantoont dat de onderneming geëngageerd bezig is met duurzame ontwikkeling, om het voortbestaan, de productie en de trouw van de consument ook in de toekomst te blijven verzekeren.
Ten tweede hoop ik op een moedige marketing, die vastgeroeste patronen doorbreekt om ruimte te creëren voor meer interactie en samenwerking, zowel intern met alle werknemers, als extern, rechtstreeks met de consumenten. Een marketing die openstaat voor dialoog en voor de vooruitgang die de samenleving vereist, maar de marketing ook kan inblazen.
>>> Meer weten hier!