De consumptie van energiedranken treft nu een groep consumenten die er tot voor kort weinig aan werden blootgesteld, namelijk kinderen en adolescenten. In Europa zou 3% van de kinderen en 8% van de adolescenten meer dan 4 à 5 keer per week een energiedrank drinken. Het verschijnsel doet zich ook voor in Frankrijk en ontlokt een reactie van ANSES, in Frankrijk.
Energiedranken zijn frisdranken verrijkt met stoffen die al aanwezig zijn in de voeding (cafeïne, taurine, vitaminen …) en die vooral hun cafeïnegehalte gemeen hebben (het equivalent van ongeveer 2 kopjes espresso).
Het zijn dus ‘stimulerende’ dranken die, in combinatie met bepaalde consumptiewijzen (alcohol, sport …) zware hartinfarcten kunnen veroorzaken bij consumenten met een veelvoorkomende (1 individu op 1000) en doorgaans niet-gediagnosticeerde genetische aanleg.
ANSES adviseert dus om de consumptie van energiedranken in combinatie met alcohol of tijdens het sporten te mijden. Gezien de vastgestelde consumptiewijzen roept het agentschap ook op om maatregelen in te voeren om de reclame voor dergelijke dranken gericht op de kwetsbare groepen (kinderen en adolescenten) en in risicovolle contexten (feesten, sportieve activiteiten) te reguleren.
Daarnaast spoort het agentschap de hele bevolking aan om haar consumptie van cafeïnehoudende dranken te matigen, vooral kinderen, adolescenten, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.