Volgens nieuwe prognoses zal de klimaatverandering tegen 2050 leiden tot een verminderde beschikbaarheid van groenten en fruit. De impact hiervan op de sterfte zal groter zijn dan de gevolgen van de klimaatverandering op ondervoeding.
In de 21e eeuw zouden de gezondheidsproblemen veroorzaakt door de klimaatverandering wel eens groter kunnen zijn dan die veroorzaakt door obesitas. Voor het eerst probeert een studie de wereldwijde impact te voorspellen van de klimaatverandering op de sterfte door de wijzigingen in de landbouw tegen 2050. Onderzoekers van de universiteit van Oxford hebben meer bepaald onderzoek gedaan naar de impact op het lichaamsgewicht (personen met onder- of overgewicht lopen meer risico) en de beschikbaarheid van groenten, fruit en rood vlees.
Minder groenten en fruit beschikbaar
Volgens de projecties van dit model zal de klimaatverandering ervoor zorgen dat er tegen 2015 wereldwijd minder groenten en fruit (4%) en minder rood vlees (0,7%) beschikbaar zullen zijn. Daardoor zullen wereldwijd 529.000 personen overlijden. Globaal gesproken zijn de gevolgen van een verminderde beschikbaarheid van groenten en fruit dubbel zo ernstig als de gevolgen die in verband staan met ondergewicht.
De impact van groenten en fruit op de mortaliteit zal vooral de landen met hoge inkomens treffen. Ondergewicht komt daar immers minder vaak voor. Omgekeerd zullen de gevolgen van het klimaat op ondergewicht het sterkst worden gevoeld in Zuidoost-Azië.
De impact wordt onderschat
De auteurs van de studie, gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet, geven toe dat hun model bepaalde beperkingen kent. Zo wordt geen rekening gehouden met andere factoren, zoals de gevolgen van de klimaatverandering op de visserij, de aquacultuur of de voedingswaarde van producten. Als er wel rekening was gehouden met al deze factoren, zou het toekomstplaatje er nog zwartgalliger hebben uitgezien, aldus de auteurs. Een magere ‘troost’: door de klimaatverandering zouden er in de toekomst wel minder personen overlijden aan obesitasgerelateerde aandoeningen.
Springmann M et al. The Lancet, Published online March 2, 2016