Meisjes die in hun jeugd commentaar kregen van hun ouders over hun gewicht, kunnen op volwassen leeftijd een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Dat geldt zelfs voor slanke vrouwen, waarschuwt het onderzoeksteam van het Cornell Food & Brand Lab.
“Maak je je zorgen over het gewicht van je dochter? Geef geen kritiek en probeer haar niet aan het diëten te krijgen. Je kunt in de plaats beter gezond gedrag stimuleren, zodat het meisje zelf een keuze kan maken.” Een verstandige conclusie, gepubliceerd in het tijdschrift Eating and weight disorders. Uiteraard kun je wel gevarieerde en evenwichtige maaltijden bereiden voor het hele gezin.
“Noem je dochter nooit ‘dik’!” Meisjes die het etiket ‘dik’ opgekleefd kregen, hadden daar zo’n tien jaar later nog steeds last van. Dat schreven de auteurs al in een eerder artikel, verschenen in het tijdschrift JAMA Pediatrics. ‘Dik zijn’ is een stigma waar je maar moeilijk vanaf komt, en de stress die het meebrengt, werkt overeten juist in de hand.
Hoe minder commentaar de ouders geven op het gewicht van hun dochter, des te kleiner de kans dat het meisje op volwassen leeftijd ontevreden is over haar gewicht en over haar lichaam, besluit deze nieuwe studie.
Opmerkingen doen meer kwaad dan goed
Bij dit onderzoek beantwoordden 501 vrouwen van 20 tot 35 jaar vragen over hun lichaamsbeeld. Ze gaven ook aan of en hoe vaak hun ouders opmerkingen maakten over hun gewicht.
In vergelijking met vrouwen van wie de BMI wijst op overgewicht of obesitas hadden deelnemers met een ‘normale’ BMI 27% minder kans om zich opmerkingen te herinneren van hun ouders over hun gewicht en 28% minder kans om zich advies of beperkingen te herinneren van hun ouders op het vlak van voeding.
Opmerkingen van ouders over het gewicht tijdens de kindertijd en adolescentie dragen bij tot een negatief lichaamsbeeld op volwassen leeftijd, ongeacht het lichaamsgewicht. Dit staat los van de BMI op volwassen leeftijd.
“Een meisje bekritiseren om haar gewicht is nooit een goed idee”
Zo luidt de conclusie van dokter Brian Wansink, de hoofdauteur van de studie. Maak je je zorgen over het gewicht van je dochter? Geef geen kritiek en probeer haar niet aan het diëten te krijgen. Geef haar de vrijheid om zelf te kiezen en stimuleer haar om gezondere keuzes te maken. Ke keuzes die kinderen zelf maken, zijn immers bepalend voor de ontwikkeling van bepaalde leefgewoontes.”
Brian Wansink, L.A. Latimer, L. Pope, Eating and Weight Disorders – Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, 06/06/2016, pp. 1-7.